MEDLEMSINFO

ERIK SEVALDSEN

erik
Joinet 16.01.2011
15 filmvenner

SLIK BEDØMMER JEG
Vurderer filmer enten etter den rene underholdningsverdien, hvilke filmtekniske kvaliteter den har, eller en kombinasjon av disse. En dårlig film kan få poeng for underholdningsverdi, og en teknisk sett godt gjennomført og solid film kan få trekk for kjedelig historie.
Prometheus (2012)Sett Lørdag, 2. Juni 2012Kino

Ridley Scott returnerer til sjangeren han har vært med på å skape med denne frakoblete forløperen til Alien (frakoblet i den forstand at historiene i de to filmene ikke er knyttet sammen), og han lykkes relativt bra i å lage en film som tilfører noe nytt til Alien-universet samtidig som den underholder, men uten å nå opp til den første Alien filmen verken hva angår stemning eller gjennomslagskraft.

Prometheus utspiller seg noen få tiår før Alien, mens selve åpningsscenen må antas å utspille seg flere millenier før nåtid. I likhet med Alien følger vi et mannskap på vei mot en antatt ubesøkt planet for å undersøke et forlatt romskip. Her består mannskapet hovedsakelig av vitenskapsmenn, i motsetning til Alien der mannskapet var ansatte i fraktbrasjen. I Prometheus befinner oss på planeten LV-226 (mens Alien utspilte seg på LV-426).

Visuelt sett er Prometheus meget tiltalende, enkelte scener er spesielt utsøkte, slik som for eksempel flyscenene (eksteriør), landskapsbildene og scenen med "sandstormen". Vesnene vi blir servert er generelt sett greit gjennomført, men oppleves her beskjedent animerte, noe tammere og langt mindre skremmende enn de i Alien. Det er likevel artig å se de mange likhetstrekkene noen av vesnene har til Alien, slik som en underutviklet versjon av "Face Hugger". Det er dessverre noe vanskelig å helt forstå hvordan alt henger sammen, hvordan utviklingen bringer frem de forskjellige vesnene, hvordan de er skapt i utgangspunktet og hvem som har skapt dem; noe av det denne filmen egentlig forsøker å belyse.

Det mest interessante med filmen er uansett de mange detaljene man får servert. Som tilhenger av Alien oppleves Xenomorphene, som vesenene kalles, veldig mytiske og mystiske i den første Alien-filmen, noe som i og for seg er veldig bra og tilfører Alien nettopp den utsøkte og foruroligende stemningen. Samtidig reises en del spørsmål: hvor kommer vesnene fra, hvor er det de skal og hva skal de. Dette er spørsmål som blir belyst her, og om ikke besvart i detalj, så iallefall delvis. Ikke minst er denne svære "Space Jockeyen" som mannskapet på Nostromo konkluderer med at må ha smeltet fast i stolen en aldri så liten eye opener i Prometheus, uten at jeg skal avsløre på hvilken måte. Imidlertid blir man møtt med en del nye detaljer som bare reiser nye spørsmål, som ikke er utelukkende verken negativt eller positivt. Det er interessant å fundere over disse spørsmålene selv for forsøke å forstå sammenhengen, men man kan føle at brikkene i puslespillet ikke helt passer sammen og at man fortsatt mangler litt for mange brikker til å klare å konkludere med noe. Det skyldes nok dessverre manuset og en av manusfortatterne spesielt.

Det er dessverre også andre problemer med filmen. Det største problemet er kanskje at den oppleves mindre troverdig og mindre realistisk enn Alien. Selv om Alien er åpenbar fiksjon, er den gjennomført så stilrent og seriøs i tonen at man kan leve seg inn i historien og også oppleve den som plausibel. Prometheus mangler en del av denne realismen og plausibiliteten.

Manuset har dessverre en del problemer og svakheter om man forventer intelligent og logisk historiefortelling. Persongalleriet er noe utroverdig og historien noe rotete. Det er ingen tvil om at man får mest ut av Prometheus om man ser på historien som fortelles som et science fiction eventyr, og ikke altfor mye mer enn det.

Hva skuespill angår gjør Noomi et solid stykke arbeid, og er bare tidvis litt ujevn. I scenen med mageoperasjonen er det klare Sigourney Weaver aka Ripley-tendenser, mens i en scene mot slutten opplever man denne tidligere nevnte ujevnheten. De andre leverer også gode roller, Fassbender gjør seg spesielt godt som robot.

Scott har valgt å filme Prometheus i 3D, og han gjør en bra jobb med å skape romfølelse i bildet. Likevel er jeg usikker på hvor mye 3D faktisk tilfører filmen, og hvor mye det tar fokus vekk fra filmen. 3D på film har en tendens til å bli for flatt til tider, og store variasjoner i romfølelsen i bildet kan bli noe forstyrrende. Der det er flere nivåer av dybde, kan ofte objektene i seg selv oppleves som flate, på en måte som flate pappfigurer i et tredimensjonalt rom.
Scott tar uansett det visuelle uttrykket på alvor, og flere scener er ganske pene; og siste bildet i filmen er på mange måter veldig passende i 3D. Det skal bli interessant å se den i 2D når den blir gitt ut på blu-ray, jeg ser for meg en minst like tilfredsstillende filmopplevelse også der.

Lydbildet er glimrende, muskk og lydeffekter smelter fint sammen, og den nærmest subsoniske effekten når romskipet landet ristet meg nesten ut av kinosetet, og det er kun en bra ting.

Isolert sett er Prometheus en meget bra underholdningsfilm, men sett i kontekst av å være en slags (frakoblet) forløper til Alien, lykkes den ikke like godt. Imidlertid har Scott selv uttalt at dette ikke er en prequal til Alien, og bør i så måte vurderes uavhengig fra Alien, noe jeg også velger å gjøre med resultatet terningkast 5, mot terningkast 3 jeg ville gitt den i kontekst av en klar prequel til Alien (noe på samme linje som Alien 3, med andre ord). Det er ingen tvil om at den er underholdende og godt gjennomført, og jeg ser frem til å se den om igjen (i 2D).

Filmen vurderes som underholdning og får karakter deretter. Svak femmer.[2]
 Petter Sevaldsen
Tim DeCay  
Ansvarsfraskrivelse
Filmanmeldelsen(e) over tilhører medlemmet og kan ikke kopieres eller brukes i andre sammenhenger uten skriftlig tillatelse fra medlemmet. Filmplakater tilhører filmselskapene, og enhver bruk av filmplakat-thumbnails i filmanmeldelsen(e) over er ment som en kontekstuell referanse til filmen(e) som blir anmeldt, og er betraktet som 'fair use'.
BRUKERENS OVERSIKT

Første logging: 2000
Filmer i år: 0
Filmer alle år: 2014
Snitt i år: 0
Snitt alle år: 3.9

TILFELDIGE TOPPFILMER