MEDLEMSINFO

PETTER SEVALDSEN

petter
Joinet 29.01.2011
6 filmvenner

SLIK BEDØMMER JEG
Tilbakelent subjektivt
Blackmail (1929)Sett Onsdag, 7. August 2013DVD

Dette er stumfilmversjonen av Blackmail, som ifølge Leonard Maltin er "significantly better"; personlig opplever jeg de to variantene som tilnærma jevngode men må nok innrømme en svak preferanse for lydversjonen. Stumfilmen er riktignok noe strammere redigert (den er ti minutter kortere) og fri for primitiv synkronlydteknologi – men på den andre sida er den jo også fri for alle de interessante grepa Hithcock gjorde med denne teknologien, eksempelvis Monkmans fantastiske "knife"-sekvens.

Ondras skuespill er såklart mer naturlig her når hun ikke trenger å mime til Joan Barrys replikker, men samtidig blir Calthrops fine rolletolkning langt fattigere uten hans velleverte dialog. Kunstmaleren er også en mer kjøttfull og sammensatt karakter i lydfilmen, der Hitchcock plasserer ham bak pianoet for en jovial liten trall ("that was a song about you, my dear", så teksten er verdt å få med seg).

Det er noen flotte tagninger som er unike for stumfilmen, blant anna idet kunstneren går til angrep og når skyggen til Ondras hånd kryper mot brødkniven under frokosten, men det er også tagninger som er bedre i taleversjonen, for eksempel den langt morsommere cameoen til Hitchcock.

Alt i alt må begge versjonene sies å være essensielle for Hitchcock-entusiaster, mens talefilmen sikkert holder i massevis for folk flest. Ingen tommel i været på denne anmeldelsen ennå  
Ansvarsfraskrivelse
Filmanmeldelsen(e) over tilhører medlemmet og kan ikke kopieres eller brukes i andre sammenhenger uten skriftlig tillatelse fra medlemmet. Filmplakater tilhører filmselskapene, og enhver bruk av filmplakat-thumbnails i filmanmeldelsen(e) over er ment som en kontekstuell referanse til filmen(e) som blir anmeldt, og er betraktet som 'fair use'.
BRUKERENS OVERSIKT

Første logging: 2000
Filmer i år: 0
Filmer alle år: 4082
Snitt i år: 0
Snitt alle år: 3.6