MEDLEMSINFO

TIM DECAY

timdecay
Joinet 16.08.2011
2 filmvenner

SLIK BEDØMMER JEG
Som en full sjømann.
Cool Hand Luke (1967)



Sett Onsdag, 25. Juli 2012DVD

Frihetens Regn figurer som regel høyt på de flest folks lister over de beste filmene som er blitt laget. Jeg må innrømme at jeg lenge selv mente at Frank Darabonts adapsjon av Stephen Kings novelle med Tim Robbins og Morgan Freeman i hovedrollene, (kanskje*) var den beste filmen som var blitt laget. *Idet hele tatt føltes det å si "Frihetens Regn", gjerne med et usynelig spørsmålstegn bak, som et safe card, når noen skulle sjekke ut dine filmkunnskaper og fiksjons(smak)løker, ved å spørre hvilken film du mente var den beste som var blitt laget.

Nå skal det sies at The Shawshank Redemption ble nominert til 7 oscar, men den vant ingen(!). - Hvorvidt det er tidenes film, er egentlig litt likegyldig, grunnen til at jeg nevner Frihetens Regn i denne sammenhengen, er av den åpenbare grunnen at Cool Hand Luke også er en fengselsfilm (og en av de bedre som er laget - den ble forøvrig nominert til 4 oscar, og vant 1 - George Kennedy fikk oscar for beste bi-rolle).

Å komme med påstanden: "fengselsfilmer har en tendens til å være bra", er kanskje noe søkt, men etter å ha sett Cool Hand Luke, og tenkt på Frihetens regn og den suksessfulle tv-serien Prison Break som gikk i 4 sessonger for noen år siden (de 2 første sessongene var i mine øyne bra, før det sporet av), samt den franske filmen Un prophète (2009), er det noe i meg som lurer på om det er en grunn til at filmer som handler om mennesker som mister sin frihet, og blir satt i fengsel, har så stor nedslagskraft i oss mennesker. Spørsmålet føles noe dumt, når det formuleres høyt, jeg skal innrømme det, for det er trolig flere faktorer som spiller inn og som gjør at vi fascineres slik og liker så godt "en orntli fengselsfilm". Min umiddelerbare og (til da) ikkeformulerte konklusjon (eller kanskje snarere hypotese) var/er at mennesket er pr. definisjon født inn i et slags fengsel, hvor vi blir "sittende" til dødsdommen gjennomføres.

Som ihugget Civilizition fan (Sid Meiers pc-spill serie), kom ett av disse sitatene fra store menn som popper opp hver gang man oppdager en nyteknologi i spillet, meg ihug (da dette spørsmålet "hva er det egentlig med fengselsfilmer?" formulerte seg i meg).

"Everyone must have felt that a cheerful friend is like a sunny day, wich sheds its brightness on all around; and most of us can, as we choose, make of this world either a palace or a prison"

Linjene tilhører den engelske biolog- og politikeren John Lubbock (og når sant skal sies så er det bare halve sitatet, fra "most of us can" og ut, som gjengis i Sid Meiers versjon 5 av CIV).

En annen del av fascinasjonen for fengselsfilmer er selvfølgelig at det er en fellesmenneskelig frykt å havne bak lås og slå, men selv om, og kanskje nettopp derfor (de aller fleste av oss) gjør vårt beste for å ikke bli kastet i kasjotten, så er vi nysgjerrige på hvordan det er, og muligheten til å oppleve det vi hele livet forsøker å unngå, fra kinosetes trygge klaff, eller lesestolens komfortable pute, er noe som ligger i oss alle.

Noe av det absurde med massedrapet i amerika nylig, der en sinnsforvirret person kledde seg ut som Jokeren og skjøt over 70 mennesker, hvor av 14 døde, er jo nettopp den milepælen den innebærer, hvor terrorisme og vold blir sluppet løs på de som sitter i kinoen og ser på spektakulære eksplosjoner og mord innenfor fiksjonens trygge rammer. Den ene plassen hvor vold er "trygt", er plutselig ikke det lenger.

Men nå har jeg sporet litt vel langt av, da dette egentlig skulle handle om den fantastiske filmen Cool Hand Luke, eller Rebell i Lenker som den heter på norsk.

Filmen handler kort fortalt om den tidligere krigshelten Luke (spilt av Paul Newman) som blir arrestert mens han skjærer ned parkometerautomater i fylla, og blir sendt i fengsel. Der blir han et lyspunkt for de andre innsatte og en kvise i rumpa på betjeningen. Newman er strålende i sin rolle, og Kennedys oscar er fortjent.

Det er en haug med ekstraordinært gode scener, men jeg må si at jeg skvatt litt da Axl Rose berømte begynnelse på Civil War kom ut av kjeften på en av fengselsvokterne. Jeg tenker da på replikken "What we got here, is failure to comunicate", som jeg alltid har trodd var noe Axl Rose sa, men som alle med noen år på baken vet har sin opprinnelse i denne filmen. American Film Assosiation har forøvrig denne replikken på sin top 100 liste over mest berømte replikker, og for de som er interessert finnes det en montasje av alle replikkene på denne adressen:

http://www.flixxy.com/100-movie-quotes-american-film-institute.htm

Cool Hand Luke er en strålende film, derrom er det liten tvil. Hva som imidlertid gjør at folk fenges slik av fengselsfilmer får bli et ubesvart spørsmål.



[1]
 Erik Sevaldsen  
Ansvarsfraskrivelse
Filmanmeldelsen(e) over tilhører medlemmet og kan ikke kopieres eller brukes i andre sammenhenger uten skriftlig tillatelse fra medlemmet. Filmplakater tilhører filmselskapene, og enhver bruk av filmplakat-thumbnails i filmanmeldelsen(e) over er ment som en kontekstuell referanse til filmen(e) som blir anmeldt, og er betraktet som 'fair use'.
BRUKERENS OVERSIKT

Første logging: 2011
Filmer i år: 0
Filmer alle år: 320
Snitt i år: 0
Snitt alle år: 4.5

TILFELDIGE BUNNFILMER